Una mica d’història

El Procés Comunitari Intercultural Collblanc-La Torrassa és un procés participatiu de la comunitat de Collblanc-la Torrassa que suma per la convivència intercultural i la cohesió social al barri. Neix l’any 2014 com a Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural  (ICI) impulsat per l’Obra Social “la Caixa”, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i l’Associació Educativa Itaca

A finals del 2020, el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural va arribar a la seva finalització a tots els  territoris on es desenvolupava, però gràcies a la força de la comunitat i a través de la col·laboració de l’Associació Educativa Itaca i de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, el projecte continua viu, amb el nom de Procés Comunitari Intercultural de Collblanc-La Torrassa. Actualment també compta amb el suport de la Fundació «La Caixa», la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. 

Des del Procés Comunitari Intercultural donem suport o impulsem espais de participació que permeten dissenyar respostes col·lectives a les necessitats detectades alhora que transformen les relacions entre les persones protagonistes d’aquests espais. 

L’eix vertebrador del camí ha sigut la participació dels protagonistes de la comunitat – ciutadania, professionals, referents institucionals – persones que han sumat mirades diverses, sigui per als rols o perfils diferents, procedència cultural, edats, que ha contribuït a generar un dels principals èxits: la consolidació dels espais de relació i participació.

Treballem sobre tres àmbits prioritaris en relació amb la vida quotidiana de les persones: educació comunitària, salut comunitària i comunicació comunitària. També comptem amb un grup de professionals, ciutadans i ciutadanes actives en el procés, que formen part del “Grup Motor”, i que s’encarreguen de vetllar pel correcte desenvolupament i funcionament de les accions impulsades.

EDUCACIÓ COMUNITÀRIA

La línia d’educació fomenta el tracte capacitador per a una criança positiva amb infants i famílies amb perspectiva intercultural: es pretén estimular un enfocament de criança diversa en la qual es brindi suport, orientació i educació als infants de manera positiva i constructiva. Els espais de participació són: La Xarxa de Criança i Educació 0 – 12, la Comissió de Tallers de Criança 0 – 12, les Comissions socioeducatives Ampliada i la Coordinadora d’AMPA’s Endavant de Collblanc – la Torrassa (CAE C-T).

SALUT COMUNITÀRIA

La línia de salut treballa per a la millora de la salut de les persones del territori promovent el concepte de salut integral, el coneixement dels recursos saludables i en la corresponsabilitat ciutadana. Els espais de participació són: la Taula de Salut Comunitària, la Comissió de Joves i Emocions, la Comissió d’Activitat Física per a dones i la Comissió d’Instants de Vida.

COMUNICACIÓ COMUNITÀRIA

Aquesta línia d’actuació vol facilitar un espai perquè la ciutadania participi de la vida social del barri, tot promovent relacions entre el veïnatge de diferents comunitats culturals mitjançant “l’Espai Ciutadà.” Els espais de participació són: el grup de veïns i veïnes “Som barri” i “Històries el barri”.

L’Equip Comunitari ha exercit la funció de “teixidor” de la xarxa comunitària, tot facilitant les relacions dels espais de participació i el procés comunitari sencer. Tot i la diversitat dels punts de vista, hi ha algunes valoracions comunes: la generació d’espais de coneixement mutu, de reconeixement, de col·laboració i de llenguatge comú, l’abordatge integral i els avanços en clau d’inclusió de la diversitat. 

El procés comunitari és solidaritat i confiança!